Sök
  • Jakob Richloow

Simon Stålenhags folkhemsrobotar får liv i Amazon Primes storsatsning "Tales from the Loop"

- Spoilerfri recension -


Det händer underliga saker i Mercer, Ohio. En tragisk händelse får en 11-årig flickas liv att vändas upp och ner. En forskare blir smärtsamt påmind om förträngda minnen från sin barndom. På den lokala krogen spelas Owe Thörnkvists "Rumba i Engelska parken", och på en äng utanför staden står en enorm fyrbent robot, täckt av snö.


Vi har sett första avsnittet av Amazon Primes nya tv-serie "Tales from the Loop", ett lågmält antologidrama med inslag av retrofuturistisk sci-fi löst baserat på Svenske Simon Stålenhags illustrationer i boken "Ur Varselklotet".

"På en äng utanför staden står en enorm fyrbent robot, täckt av snö"

Först lite historia. Och ja, det behövs faktiskt i det här fallet. Mercer må ligga i det högst verkliga Ohio i Sydöstra USA men det är ett annat USA och en annan värld än den vi känner till.


I mitten på förra seklet upptäcktes en artefakt av okänt ursprung, begravt djupt nere under den lilla staden Mercer i Ohio. För att gömma och studera artefakten byggdes en enorm underjordisk anläggning runt omkring den, kallad "The Loop", eller "Slingan".


Under årtiondena som följde började artefakten och experimenten som utfördes på den påverka sin omgivning, framför allt staden ovanför och dess invånare. Detta i en värld som dessutom redan uppfunnit svävande skördetröskor, cybernetiska kroppsdelar och enorma självgående robotar.

En värld som dessutom redan uppfunnit svävande skördetröskor

Det är helt enkelt en alternativ version av vår egen värld som målas upp i "Tales from the Loop" och vi kastas rakt in i den när vi får följa 11-åriga Loretta under ett par till en början händelselösa vinterdagar. Stämningen är lågmäld och nästan lite suggestiv när Loretta i sin vardag rör sig i staden och dess närmiljö. Ingen förklaring ges till sakers tillstånd, vi upplever det i förbifarten vilken också ger serien en väldigt avslappnad relation till tittaren.


Det sävliga tempot fortsätter så länge att man nästan glömmer att det borde hända någonting, man sitter mest och njuter av stämningen och ovissheten. Men så händer plötsligt något och Lorettas liv vänds på ända...


Tv-serien "Tales from the Loop" är baserad på vår egen Simon Stålenhags illustrationer och bok med samma namn ("Ur Varselklotet" på Svenska). Stålenhag byggde sig snabbt en kultstatus under det tidiga 2010-talet med sin nostalgiska skildring av uppväxten på Mälaröarna utanför Stockholm under ett "alternativt" 80-tal med inslag av retrofuturistisk sci-fi.


Sedan dess har han släppt ett flertal böcker tillsammans med förlaget Fria Ligan och hans värld i "Ur varselklotet" och Flodskörden" har även stått till grunden för två rollspel med samma namn och nu senast planeras ett brädspel i samma värld.

"Fjärrhandske" ur Simon Stålenhags "Ur Varselkolotet/"Tales From the Loop". Fria Ligan 2014.

Det går såklart inte att undvika att jämföra tv-serien med sin inspirationskälla. Stålenhags Svenska landsbygd i ett nostalgiskt 80-tal har bytts ut mot en Amerikansk småstad under en mer svårdefinierad tidsepok (vi gissar sent 70-tal med inslag av 60-tal och tidigt 80-tal) vilket förtar en del av nostalgin som var en av grundpelarna i Stålenhags verk.


Samtidigt kan det vara en av seriens styrkor, då det är lätt att nostalgi och retropopulärkultur lätt kan bli för mycket (Stranger Things säsong 2, någon?). I "Tales from the loop" skymtas som mest en gammal hemdator i bakgrunden, en Volvo 240 på någons uppfart eller ett klädesplagg med tidiga 80-talsvibbar. Inga filmaffischer eller Star Wars leksaker så långt ögat kan nå.


Däremot saknas det knappast referenser till Sverige. Som vi nämnde i textens inledning spelas Owe Thörnkvists "Rumba i Engelska parken" flera gånger under avsnittet, och på stadens biograf visas "Sommaren med Monica".


Sci-fi inslagen och den retrofuturistiska teknologin finns precis som i boken hela tiden i bakgrunden (vissa scener är tagna rakt ur boken) men utan att ta fokus från det mänskliga dramat.


Och även om en stor del av handlingen påverkas av eller rentav utgår från de "mystiska" inslag som en för tittaren okänd och avancerad teknologi kan ge upphov till så är det ändå människorna i Mercer som påverkas av den och det är det som "Tales from the Loop" vill berätta om.


Spontant gillar vi den här serien, av det lilla vi har sett. Från första gången vi ser Bonaverkets kyltorn torna upp sig vid horisonten är magkänslan att det här kommer bli något bra. Det är tillräckligt mycket av Stålenhags influenser för att det ska kännas som en adaption av hans verk men samtidigt har man valt en annan väg när det gäller handling och karaktärsval att det känns fräscht och ger mersmak.


Att man valde att förlägg serien i USA känns som ett självklart val, det hade nog kunnat bli nästan parodiskt, eller en 80-tals pastisch om man försökt göra det i Sverige och inte satt det 100% från grunden, nu behåller man det tillräckligt "Stålenhagskt" för att vara trogen orginalet och fansen, men samtidigt tilltala en bredare publik.


Men det bör ju nämnas återigen att vi bara har sett det första avsnittet, så handlingen vill vi inte uttala oss om för mycket. Det är ju sju avsnitt kvar och serien kan ju faktiskt ta vilken riktning som helst. Oavsett så kommer vi bänka oss i soffan för resten av säsongen.


"Tales from the Loop" har premiär på Amazon Prime 3/4.190 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla